Scheiden en dan…..

– wat (eerst) te regelen? –

Je hebt zelf de stap gemaakt om te scheiden of misschien wel samen. Het kan ook zijn dat je nog maar net hebt gehoord dat de ander wil scheiden en je je verscheurd voelt……wat heb je allemaal te regelen?   Bij een scheiding komt er heel veel op jullie af. Het lijkt wel een berg en waar begin je dan? Hieronder een overzicht van diverse onderwerpen om aan te denken bij een scheiding. In de vervolgblogs – waar je je op kunt abonneren – zullen de onderstaande onderwerpen nader worden uitgewerkt omdat over bijna elk onderwerp zoveel meer te vertellen is. Uiteraard kan je ook gelijk meer te weten te komen, door contact met mij op te nemen.
Financieel te regelen:
 • Kinderalimentatie?
 • Partneralimentatie?
 • Kindrekening?
 • Wie de Kinderbijslag en wie de fiscale toeslagen / fiscale schulden?
 • Niet te vergeten; ook pensioenverdeling?
 • Verdeling van vermogen / schulden; spaarrekening, koophuis, auto, eigen bedrijf etc. klik hier om de Financiële Checklijst bij Scheiding aan te vragen omdat dit anders te gedetailleerd wordt binnen deze blog.
 • Verdeling van de gezamenlijke inboedel. Jullie zouden een lijst kunnen opstellen met een voorstel aan wie wat wordt toebedeeld.
 • En nog heel veel meer, klik hier (graag link naar:) voor de Financiële Checklist bij Scheiding.
Praktische onderwerpen en worden vaak het eerst geregeld:
 • Hoe gaan jullie het vertellen aan je kind, op school en hoe aan de andere mensen om jullie heen?
 • Bij wie komen de kinderen te wonen?
 • Wordt het een co-ouderregeling of gaan jullie een omgangsregeling afspreken en wat is het verschil. Meer informatie kan je hier vinden. Je kunt alvast (samen) een overzicht maken van de zorgverdeling rondom de kinderen. Wat past het beste in jullie agenda’s en bedenk daarbij wat is goed voor jullie kind.
 • Wie gaat waar wonen? En wat gaan jullie doen met de gezamenlijke woning?
 • Hoe kom je aan een woning?
 • Geef adreswijzigingen door en geef (tijdig) je verhuizing door bij de gemeente ter voorkoming van boete.
 • Bekijk jullie lopende verzekeringen en sluit eventuele nieuwe verzekeringen af, zeker zodra jullie apart wonen. Denk aan m.n. de (wie de lopende kosten gaat betalen rondom eigen risico etc.) ziektekostenverzekering, opstal-, inboedelverzekering, uitvaart- en levensverzekering. Heb je nog een autoverzekering nodig en wat te doen met de schadevrije jaren?
 • Voorkom dat je financieel verantwoordelijk wordt voor een schuld die de ander ook namens jou nog kan maken.
 • Uit (laten) zoeken in de papieren hoe jullie juridisch met elkaar zijn verbonden, om te weten te komen wat er nodig is om juridisch uit elkaar te gaan.
 • Testament wijzigen? Dit voor zover dit niet automatisch gebeurt.
Financieel te regelen:
 • Kinderalimentatie?
 • Partneralimentatie?
 • Kindrekening?
 • Wie de Kinderbijslag en wie de fiscale toeslagen / fiscale schulden?
 • Niet te vergeten; ook pensioenverdeling?
 • Verdeling van vermogen / schulden; spaarrekening, koophuis, auto, eigen bedrijf etc.
 • Verdeling van de gezamenlijke inboedel. Jullie zouden een lijst kunnen opstellen met een voorstel aan wie wat wordt toebedeeld.
Emotioneel Misschien is dit onderdeel nog wel het belangrijkste; hoe gaat het met jou en je kind emotioneel gezien? Hebben jullie nog emotionele ondersteuning nodig? Een scheiding hoef je immers niet alleen te doen. Het is heel logisch dat je daar hulp (lees in deze blog alles over hulp bij scheiden)  bij kunt gebruiken, alleen deze hulp komt niet vanzelf. Je zult stappen moeten ondernemen, ook al ben je misschien even het spoor bijster. Wat eerst? Hopelijk zijn jullie samen in staat om met elkaar afspraken te maken. Mogelijk heb je daarbij hulp nodig van een derde, bv. iemand uit jullie eigen omgeving. Mocht praten niet goed lukken door alle emoties, dan is het verstandig daarvoor een onafhankelijke, onpartijdige scheidingsdeskundige erbij te vragen. Een deskundige met specifieke aandacht voor het verbeteren van jullie gewijzigde ouderrelatie en daarbij zich als eerste richt op het aanpakken van de verstoorde communicatie. Het is van groot belang dat jullie op tijd deze deskundige hulp inroepen. Want wanneer het conflict te hoog is opgelopen, dan neemt ook de kans toe op een vechtscheiding, met alle gevolgen van dien. Sowieso is deskundige hulp zeer welkom met oog op het maken van goede afspraken maar ook voor het juridisch juist vastleggen daarvan in jullie ouderschapsplan en/of scheidingsconvenant. De vraag die mij vaak wordt gesteld is de vraag wat het eerst moet gebeuren? Het antwoord hangt natuurlijk af van jullie situatie. Zo zouden jullie kunnen besluiten om de scheiding nog maar niet te vertellen aan het kind omdat jullie eerst nog samen blijven wonen in één huis totdat er een andere woning beschikbaar is. Een woning vinden heeft vaak de hoogste prioriteit en na het verkrijgen van een woning zou je dan de volgende stap kunnen nemen. Ontvlechting met verbinding Jullie levens – en vaak ook jullie vermogens en /of schulden – zijn nog met elkaar verweven en dat zal dan ontvlecht moeten worden. Een deskundige, bij voorkeur een juridisch geschoolde scheidingshulpverlener zal dan ook vragen naar jullie papieren om te bepalen wat er voor jullie juridisch geregeld dient te worden. Zo dient onder meer voorkomen te worden dat jij juridisch nog aansprakelijk bent voor een te maken schuld door de ander. Maar ook emotioneel zullen jullie meer op afstand tot elkaar gaan komen, meer los van elkaar. Kortom, ieder vervolgt zijn eigen weg, misschien zelfs wel op een geheel ander spoor. Het kan dan nog een grote klus zijn om goed te communiceren om samen in verbinding te blijven in het belang van het kind – want ook al wil je mogelijk de ander niet meer zien – je blijft samen ouders!