Hoe vertellen wij het de kinderen?

Bij het zogeheten ‘paraplugesprek’ melden de ouders de scheiding aan hun kinderen.
Zowel het kind als de ouders kunnen later dit moment vaak goed herinneren. Het laatste wat je als ouder wilt, is je kind pijn doen. Je wilt niet dat het kind voelt alsof de bodem onder zich wegzakt. De beschermende paraplu om het kind heen zal niet verdwijnen. Jullie zijn er immers nog; ook al gaat er veel veranderen. Hier de 7 tips om dit moeilijke gesprek, goed voorbereid en bij voorkeur samen te voeren met jullie kind:
  1. Draai er niet om heen; vertel het in alle rust, samen. Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken.
  2. Vertel het in hun taal (met voorbeelden, bijvoorbeeld uit de klas?) en houdt dit gesprek niet te lang als de schrik groot is.
  3. Doe dit zonder verwijten te maken naar elkaar en laat het kind niet hoeven kiezen. Jullie kiezen en jullie kind mag van jullie beiden houden en omgekeerd. Het kind hoeft niet jou te troosten of voor jou te zorgen.
  4. Benadruk door letterlijk te vertellen dat de scheiding op geen enkele manier hun schuld is.
  5. Toon dat jullie allebei van jullie kind houden en dat daarin niets gaat veranderen, noch in jullie contact, wel in de fysieke beschikbaarheid.
  6. Nodig je kind uit om met alle emoties bij jullie te komen en luister ook echt. Boosheid en verdriet is heel normaal en dat kan je ook naar hen benoemen en verdriet kan je samen delen.
  7. Weet dat het niet bij 1 gesprek blijft. Het is heel belangrijk dat dit gesprek een vervolg krijgt.
Het paraplugesprek voer je, zodra jullie de kinderen meer zekerheid kunnen geven over de gewijzigde toekomst. Het paraplugesprek is van belang voor kinderen omdat de relatie met hun ouders verandert na de echtscheiding. In het paraplugesprek vertellen beide ouders dat de kinderen goed contact met de andere ouder houdt. Ook geven beide ouders aan in welke mate ze beschikbaar zijn voor de kinderen. Kinderen krijgen in het paraplugesprek ruimte te reageren, zowel emotioneel als praktisch. Dit gesprek kan je vooraf – al dan niet samen – oefenen. Door te oefenen en de woorden uit te spreken haal je de scherpe kantjes er voor jezelf af en heb je jezelf meer onder controle wanneer je daadwerkelijk voor de taak staat. “Ik zal je niet verlaten”, want daar vrezen kinderen het meest voor. Kinderen kiezen er niet voor, maar scheiden wel mee. Papa en mama scheiden, omdat ze elkaar niet meer zo lief vinden, maar dat zal hen niet gaan gebeuren, want ouders scheiden niet van hun kinderen.